Inspiration Millennial Work

Op een dag vind je de job van je leven: 5 sollicitatietips voor de millennial

17 februari 2017
sollicitatietips voor millennials

In het begin van mijn loopbaan (ja loopbaan, niet “carrière”) was ik recruiter. Regelmatig krijg ik dan ook vragen over solliciteren en of ik niet wat do’s en don’ts kan geven. Jezelf verkopen tijdens een interview, een motivatiebrief schrijven die overtuigt, een cv maken die in het oog springt… Het lijkt alsof het voor de meesten pure horror is die dan ook gepaard gaat met de nodige okselvijvers. Ik daarentegen vind solliciteren eigenlijk nog wel leuk. Hoe zei u? Ja, nog wel leuk eigenlijk. Bij dezen, mijn sollicitatietips!

1. Begin bij jezelf

Ik zet deze op nummer 1 omdat deze de belangrijkste en tegelijkertijd ook de moeilijkste stap is. Stel jezelf twee vragen: wat wil ík en wat kan ík? Kom erachter wat je leuk vindt en waar je ook goed in bent. Tegenwoordig draait het allemaal rond competenties, zoals dat dan heet in HR-jargon. Staar je dus niet blind op jobtitels of de diploma’s die je hebt, maar denk na over welke ervaringen je al hebt opgedaan. Daarbij tellen niet alleen je werkervaringen, ook je hobby’s en andere vrijetijdsbestedingen zeggen iets over jou.

Ga dus niet meteen zoeken naar vacatures waarbij je vervolgens jezelf probeert te murwen in het profiel waar het bedrijf naar op zoek is. Draai het om. Wat wil ík? Qua jobinhoud, qua werkgever, qua bedrijfscultuur, qua locatie. Van zodra je daar een goed beeld van hebt, dan begin je pas vacatures te zoeken. Wees daarbij realistisch, maar durf out-of-the-box denken.

Nu, deze stap impliceert dat je jezelf goed kent. Aangezien ik dat niet zo vanzelfsprekend vind en je natuurlijk ook evolueert, raad ik iedereen loopbaanbegeleiding aan.  Via VDAB kan je loopbaancheques aanvragen en kost het je amper €40. (klik hier voor meer informatie) Heb je graag dat ik eens met je meedenk? Contacteer me gerust! Meer info ook bij Your Millennial Coach.

2. Zet jezelf in the picture

Hou bij het schrijven van een cv en motivatiebrief altijd goed in het achterhoofd waarom jij vindt dat je de ideale kandidaat bent en laat die redenen in het oog springen. Je kan dat in je cv doen door bovenaan twee regels te schrijven over je profiel waarbij je kort samenvat wie je bent. Hier leg je natuurlijk het accent op de zaken die voor hen interessant zijn.

Een motivatiebrief schrijven is voor de meesten moeilijker. Zorg ervoor dat je niet louter herhaalt wat er al in je cv te lezen valt. Ga dieper in op ervaringen die relevant zijn, vertel iets over je persoonlijkheid en waarom je past in hun bedrijf of vertel over een project dat je gedaan hebt dat een meerwaarde betekent voor hen. Het is een kans om je cv al een beetje diepgaander toe te lichten. Zie het ook als een tussenstap naar een gesprek. Zo kan je tijdens een eventueel volgend gesprek meer focus leggen op wie zij zijn en wat zij jou te bieden hebben.

Ben je communicatief? Durf dan eens bellen naar het bedrijf voor meer informatie over de vacature. Let op, doe dit enkel als je een vlotte beller bent. Je eerste indruk blijft wel degelijk hangen.

3. Ga in gesprek

Hoewel heel wat recruiters jammer genoeg nog een ouderwetse interview-stijl hanteren, nodig ik alle sollicitanten uit om een gesprek aan te gaan. Daarmee bedoel ik tweerichtingsverkeer, een dialoog. Ik word echt misselijk als ik het gevoel heb dat ik op de rooster wordt gelegd. Dat bedoel ik letterlijk. Tijdens mijn laatste sollicitatiegesprek moest ik een glas water vragen en op de grond gaan liggen omdat ik zo mottig was. Gênant. One of the perks of having dysautonomia, I’m afraid. Still got the job, though. Jup, kannek. Anyhooow.

Bij een sollicitatiegesprek gaat het dus niet alleen om de vraag of jij de juiste kandidaat bent, maar ook of zij de juiste werkgever zijn voor jou. Je zit allebei met een vraag én een aanbod. Stel dus gerust vragen, probeer inzicht te krijgen in de cultuur, wat voor collega’s je zal hebben, of je opleidingen zal krijgen enzovoort. Een plus is dat je zo ook een hard to get-side effect krijgt en de werkgever zelfs meer interesse in je zal krijgen.

Wat je alleszins sowieso moet doen is je voorbereiden op het gesprek volgens de STAR-methodiek die elke recruiter gebruikt. Kan je vlot antwoorden op een STAR-manier, dan schep je meteen een goede indruk. Hoe dit precies moet, lees je hier .

4. F*ck Fake

Uiteraard moet je je beste beentje voorzetten en ga je niet de nadruk leggen op alle redenen waarom je niet in aanmerking zou komen. Maar toch vind ik deze tip heel belangrijk. Het is absoluut ongeloofwaardig om jezelf als perfecte kandidaat af te schilderen. Wees open over bepaalde ervaringen die je nog niet hebt of stel vragen over de zaken waar je zelf onzeker over bent. Nobody’s perfect. Be human. Of zoals ze bij charliemagazine zouden zeggen, f*ck fake!

5. Vertrouw op je buikgevoel

Is de job de juiste stap in je carrière en klopt het plaatje in je hoofd helemaal? Super! Maar hoe voélt het? Onze generatie hecht ontzettend veel belang aan de werksfeer. Een gesprek met één persoon in één kamer vertelt je weinig daarover. Ga dus op gesprek en voel wat de omgeving met je doet. Hoe ziet het gebouw eruit, hoe wordt je onthaald, wat voor kledij dragen de mensen, hoe gaan ze met elkaar om? Probeer zo veel mogelijk mensen te ontmoeten met wie je zou gaan samenwerken en vraag een rondleiding in het bedrijf zodat je de sfeer kan opsnuiven.

Word je uiteindelijk niet aangenomen? Voel je dan niet zozeer afgewezen, maar beschouw het als een mismatch. Jij voelde een match, zij niet. Simple as that. Een job is als een lief, als je het mij vraagt. Voel je je er niet meer goed bij, dan ga je op zoek naar een ander. Ben je helemaal verliefd en je wordt toch afgewezen? Then he’s just not the one for you. Want uiteindelijk, gaat het nu om de zoektocht naar ‘the one’ of de zoektocht naar je droomjob… we all know you have to kiss a lot of frogs to find your prince.

my millennial mind margot

Wat zijn jouw ervaringen met solliciteren? Hoe ga jij te werk? Ga je akkoord met mijn tips of heb je nog andere tips? Laat het me weten in de comments hieronder! Of laat ons ervaringen uitwisselen via social media met #MyMillennialMind!

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
43

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply