Career Inspiration Millennial

Fake it till you become it: de ultieme cure tegen faalangst

19 maart 2017
angst-faalangst-cure-fake-it-tip-brein-onbewust

Wow, een blog. Mijn levensverhaal online. F*ck, iedereen kan dat dan lezen. IEDEREEN. Kleine paniekaanval. Zou ik dat wel doen? Mijn ouders waarschuwen mij. Wat als een werkgever zoiets leest? Meh. Minst van mijn zorgen. Maar wat als die ene man die ik leuk vind dit leest? Dat is pas iets om over na te denken! MOP! Nee eigenlijk niet. Serieus. Wat gaan ‘de mensen’ wel niet denken?

Nee, ik kies er bewust voor om niet te leven vanuit angst. Ik heb het voorbije jaar veel vertrouwen gekregen in het leven en mijn eigen innerlijk ‘kompas’. Klinkt heel Ingeborg, I know. Maar ik voel diep vanbinnen dat ik dit moet doen. Ik heb vertrouwen. Ik deel dan ook graag mijn ultieme cure tegen (faal)angst zodat ook jij met wat meer vertrouwen in het leven kan staan.

Als kind bevroor ik letterlijk van de angst. Ik had faalangst voor wiskunde. Ik kon niet eens opletten in de les omdat ik op voorhand al dacht “ik kan dat toch niet”. Een belemmerende overtuiging die ik mezelf al van kleins af had wijsgemaakt. En laat dat nu net hetgeen zijn waar het allemaal mee begint. Een overtuiging. Als mens hebben we een heleboel overtuigingen over het leven en over onszelf. Het meest van wat we denken dat “de waarheid” is, is eigenlijk niet meer dan een overtuiging die we van kleins af aan hebben opgenomen in ons brein.

Die hardnekkige overtuigingen zitten zo vastgeroest in ons brein dat heel ons leven zich daar naar afspeelt. Onbewust weliswaar, we denken daar niet over na. Ze zitten namelijk in ons onderbewuste brein. Tot op het moment dat je voor de zoveelste keer op iets stoot in je leven dat je je bewust wordt van dat patroon. Die overtuiging die maakt dat je je zo gedraagt in je leven. Wel, goed nieuws. Eens je je daar bewust van bent, kan je er iets aan doen. Ik kan hier nu beginnen over heel wat manieren om overtuigingen in je brein om te vormen (NLP, affirmaties, Psych-K, AC-processen… done them all) maar dat ga ik jullie nog even besparen 😉 Voorlopig hou ik het op: Fake it till you make it. Of nog beter: Fake it till you believe it. Fake it till you BECOME it.

Toen ik mij nog niet bewust was van hoe onze hersenen werken en bezig was met zelfontwikkeling , had ik echt het gevoel dat ik in mijn werkleven één grote ‘fraud’ was. Ik voelde mij fake. Ik was super zelfzeker en welbespraakt maar ik had het gevoel dat ik een rol speelde. Ik had mezelf die zelfzekere Margot aangemeten en voelde mij superwoman zoals je kan lezen in My Story.

Het was pas toen ik een TED-talk zag hierover dat ik besefte dat dat nog niet eens zo slecht was. Het is namelijk zo dat we onze eigen gedachten en fysiologie beïnvloeden met de manier waarop we ons gedragen. We kunnen met andere woorden onze overtuigingen beïnvloeden door te doen alsòf we zelfzeker zijn. Want hier komt een feit dat je écht moet onthouden en naar mijn mening gewoon op school zou moeten gegeven worden: uw brein kent het verschil niet tussen realiteit en fictie. That’s right. Ga je dus spelen dat je zelfzeker bent, dan gaat je brein dat geloven. En zo krijg je nieuwe overtuigingen in je onderbewuste brein die je gedragspatronen en dus  zo je leven kunnen veranderen. Hoe geweldig is dat?!


(Zeker de moeite om helemaal te bekijken, maar vanaf 15:38 voor als je even niet zo veel tijd hebt 😉 )

Even een flashback naar toen ik bij Alcon aangenomen werd voor een functie die eigenlijk ingevuld moest worden door iemand met veel meer ervaring en de stempel van high potential loodzwaar op mij woog. Ik voelde mij een indringer. Ik had mezelf zo goed verkocht tijdens heel die sollicitatieprocedure, zat in een kaderfunctie op mijn 25 en had het gevoel dat ik elk moment betrapt zou worden. “Want ik ben niet wie zij denken dat ik ben.” Ik heb gedaan alsof.

Het was pas de maanden na het zien van die TED talk dat ik besefte dat ik al lang niet meer deed alsof. Ik heb écht dat potentieel dat ze daar in mij zagen. Ik ben gewoon écht zelfzeker en nog zo veel meer! En op die momenten dat ik denk dat ik het niet ben, I’ll just fake it. Because I know I’ll make it.

Ben jij ook zo mindblown over deze wetenschap die je een heel andere kijk geeft op je angst? Deel dit artikel zodat we met z’n allen de wonder(wo)man kunnen uithangen. Hoera!

Geraak jij soms verlamd door angst? Hoe ga jij hiermee om? Laat het me weten hieronder of stuur me een bericht!

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
7

You Might Also Like

2 Comments

 • Peggy Geerts 2 april 2017 at 08:46

  Je bent super in je schrijven! Ik ben ook een zelfverklaarde fake-in-life en hoewel mij dat soms heel ver heeft gebracht, en hoog, ben ik vaak nog dieper gevallen. Met serieuze twijfelperiodes tot gevolg want wanneer de fake “pakt” geniet ik volop van alles maar als het gedaan is blijf ik alleen achter met alleen maar vragen… waarom ik eerst zoooo cool gevonden word maar uiteindelijk de belofte niet heb kunnen waarmaken. Het gevoel dat ik als mens niets waard ben.
  Maarrrr! We zijn terug bezig aan de klim naar boven. En deze keer zo écht als echt maar kan zijn!
  Nog heel veel succes!!!

  • margot 2 april 2017 at 13:49

   Dank je! Iedereen heeft dat beetje fake in zich hoor. Is op zich niks waar je je over moet schamen. Zolang je niet vanuit dat “ego” leeft en altijd dicht genoeg bij jezelf blijft, absoluut geen graten in zien. Maar inderdaad, het mag je niet definiëren hé 🙂 Authenticiteit is wat ons verbindt dus! Bedankt voor je reactie! Ik duim ook voor je 😉

  Leave a Reply