Inspiration

De kracht van visualisatie

29 augustus 2018
visualisativisulaize-kracht-inbeelding-brein-gewoonte-habit-nieuwe-gedrag-nieuw-mindful-millennial-mind

In voorgaande artikels heb ik het uitgebreid gehad over de neuroplasticiteit van je brein en hoe dit betekent dat je jezelf nieuw gedrag kan aanleren. Ik heb je ook uitgelegd waarom het zo moeilijk is om die nieuwe gewoonte vol te houden. Vandaag wil ik met jullie informatie delen die niet alleen je kennis van je eigen brein vergroten maar ook de impact vergroten op het aanleren of inoefenen van je nieuw gedrag.

Bij het ontwikkelen van nieuw gedrag of een nieuwe gewoonte gebeuren er twee dingen. Eerst ga je nadenken, bedenken in je hoofd welk gedrag je wil creëren. Daarna ga je dat in de realiteit vormgeven. Het bedenken van dit gedrag en het in je gedachten voor je zien heet visualisatie.

Visualisatie blijkt een wetenschappelijk zichtbaar effect te hebben in je brein. Een onderzoek aan Harvard University toont dit aan. Er werden drie groepen bestudeerd in het leren van piano. De drie groepen hadden nog nooit piano gespeeld. Er werd aan de eerste groep gevraagd om elke dag een toonladder te oefenen op de piano. De tweede groep werd gevraagd om diezelfde toonladder te oefenen maar enkel door aan het oefenen van de toonladders te denken door middel van visualisatie. De derde groep hoefde niets te doen en was de controlegroep.

De resultaten waren ongelooflijk. Alle deelnemers werden voorafgaand en tijdens het onderzoek onderworpen aan hersenscans. Zo kon je eventuele structurele veranderingen in de hersenen als gevolg van het pianospel (zowel de denkbeeldige als de echte spelers) zichtbaar worden. En wat bleek? Het deel van de hersenen dat overeenkomt met de vingerbewegingen van pianospelen was aanzienlijk gegroeid bij groep één én groep twee. Dus ook de groep die enkel en alleen gedacht had aan het spelen van de toonladder had aantoonbare breinveranderingen die vergelijkbaar waren met die van de groep die echt fysiek had geoefend. De controlegroep had natuurlijk geen breinveranderingen.

Wat betekent dit nu voor jou? Je kan je brein veranderen en trainen door te visualiseren. Voor het brein is er geen verschil tussen een echte activiteit een een gevisualiseerde activiteit!

Je brein kent het verschil niet tussen de realiteit en wat je je inbeeldt.

Op zich fantastisch resultaat maar dit heeft zijn voor- en zijn nadelen! Als je nadenkt over een mogelijke negatieve toekomstige gebeurtenis of afloop, zal je brein dit als een echte gebeurtenis zien waarbij je een hersenbaan gaat versterken die je net niet wil versterken. Daarom spreekt men wel al eens van de self-fulfilling prophecy. Als je jezelf iets ‘wijsmaakt’ of iets gelooft is de kans groter dat dit ook realiteit wordt. Dit is dan ook de reden waarom het belangrijk is dat je jezelf traint in positief denken.

Het voordeel is dat je door over een toekomstige gebeurtenis na te denken en je je visualiseert hoe je je wilt gedragen, ben je al bezig met je dat nieuwe gedrag eigen te maken. Hoe concreter je weet wat je wilt doen, hoe groter het effect.

Denk je nu bij jezelf “jammer, ik ben kei slecht in visualiseren!”? Geen nood, Onderzoek wijst ook uit dat scherpe beelden zien niet eens hoeft. Belangrijker is de intentie, het gevoel van de ervaring. Hoe krachtiger het gevoel bij de visualisatie des te krachtiger het effect. Daarom is het dus heel belangrijk dat je zo concreet mogelijk bent in wat je wilt gaan doen. Betrek hierbij al je zintuigen. Wat zie ik, wat ruik ik, wat hoor ik, wat voel ik?

Wil je je dus graag een nieuwe gewoonte eigen maken? Start dan alvast met het je zo veel als mogelijk te visualiseren. Het nieuwe baantje wordt op deze manier al aangemaakt en je brein zal het pad al sneller kiezen wanneer het zich in de realiteit aandient.

margot-millennial-peace-blog-autonome-disfunctie-dysautonomia-artikel-mindful-kracht-life-coach-inspiration-inspiratie

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply