Inspiration Work

Hoe je je goede voornemens écht waarmaakt

28 december 2018
goede-voornemens-waarden-brein-monitor-my-millennial-mind

2019 staat voor de deur. Voor mij betekent dat: tijd voor zelfreflectie. Wat heb ik in 2018 geleerd en wat wil ik in 2019 waarmaken? Het is de tijd van het jaar dat de meeste mensen goede voornemens stellen. Jammer genoeg weten we dat gewoontes breken niet gemakkelijk is. (Lees hierover meer in 3 inzichten die je leven kunnen veranderen.) Vaak zie je dan ook dat mensen al na enkele weken of misschien zelfs al na een paar dagen hun goede voornemens uit het oog verliezen en de nieuwe gewoonte niet volhouden. Maar eens je bepaalde inzichten hebt in hoe je brein werkt, kan je daar iets aan doen 😉 Dat is ik waar het in dit artikel graag over wil hebben zodat jullie allemaal de beste versie van jullie zelf kunnen zijn in 2019!

Waardegedreven

Voornemens worden pas effectief als je ze formuleert vanuit je waarden. De waarden die jij belangrijk vindt in je leven. Op die manier geef je ook meteen waarde aan het goede voornemen. Maar daarvoor moet je eerst helder definiëren wat jouw waarden zijn natuurlijk. Daarover later meer!

We realiseren vaak onze voornemens niet omdat we op automatische piloot handelen. Ons brein is namelijk geconditioneerd. Dit betekent zoveel als dat je handelt vanuit je gewoontes. Deze gewoontes zitten verankerd in je brein en je brein zal er altijd naar streven om deze oude gewoontes te behouden. Gedrag ontstaat echter vanuit je kernwaarden. De behoeftes die we belangrijk vinden, hetzij bewust of onbewust door onze opvoeding.

Het is dus een effectieve methode om vanuit je waarden je voornemens te formuleren.  Je kan aan de slag door je belangrijkste waarden voor 2019 te benoemen. Je kan onderaan het artikel een waardenlijst downloaden. Lees ze door en kruis aan met welke waarden je je graag verbonden wil voelen, welke waarden wil jij graag (nog meer) laten leven? Of welke waarde wil jij in 2019 voor jezelf creëren? Je kunt zo veel aankruisen als je wilt. ​De rest van de oefening vind je terug in de pdf zelf.

Herhaling

Een waarde op zich is nog onvoldoende sturend. Een waarde betekent nog niet dat je weet wat je moet gaan oefenen. Oefenen is enorm belangrijk om nieuw gedrag of nieuwe gewoontes eigen te maken. Dus je waarden ga je vertalen naar gedrag waar je mee wil stoppen en gedrag waar je mee wil doorgaan en gedrag waar je mee wil starten. Het is slim om je nieuw gedrag zo filmisch mogelijk te verwoorden zodat je je het kan visualiseren. Door het je te kunnen voorstellen wordt het concreet en dat is de taal van het brein. Hoe concreter, hoe beter! En hoe meer je iets visualiseert, hoe meer je die hersenbaan (en dus die nieuwe gewoonte) gaat versterken. Handig hé! Je hoeft het nog niet eens te doen en je creëert de nieuwe gewoonte al in je hersenen! Top toch, dat brein van ons! Lees hier meer over de kracht van visualisatie.

Monitor

Eens je je waarden en het gedrag hebt geformuleerd, is het tijd om te gaan oefenen. De kans om je voornemen te realiseren is véél groter als je je oefening regelmatig monitort. Je kan hiervoor gebruikmaken van super goede apps.  (Ik gebruik habitbull) Het mooie van deze apps is, dat ze je attenderen op het oefenen én dat ze je vooruitgang monitoren. Twee vliegen in een klap. Downloaden die handel 😉

Ten slotte geef ik je nog een voorbeeld: je hebt het goede voornemen om meer te gaan sporten. De waarde die hier bij kan horen is gezondheid. Je zou dus kunnen zeggen dat je komend jaar aan je gezondheid wil werken. Concreet: hiervoor ga ik 2x/week sporten. Op deze manier krijgt je voornemen een duidelijk kader en zit het verankerd in een diepere laag van je brein. Vervolgens ga ik het monitoren in mijn app en krijg ik dagelijks een dopamine-shotje als ik kan invullen dat ik succesvol ben geweest! Dit geeft je de motivatie om ermee door te gaan. Repeat. En tada! Voor je het weet heb je je die nieuwe gewoonte eigen gemaakt en ben je weer een stap dichter naar het creëren van een leven dat jij wil. 

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Download de oefening hieronder waarin de verschillende stappen staan uitgelegd.

Heb jij al goede voornemens? Wat wordt jouw belangrijkste waarde voor 2019?

margot-millennial-peace-blog-autonome-disfunctie-dysautonomia-artikel-mindful-kracht-life-coach-inspiration-inspiratie

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
62

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply